Så framkallar du foton

Dela

Det är inte alls svårt att framkalla foton på nätet men om du aldrig har gjort det tidigare kanske du vill ha en tydlig guide som visar dig det går till, och här på framkallafoto.nu ska du naturligtvis få en sån guide.

Framkallning online – så går det till

  1. Om du ska framkalla foton i vanlig storlek, till exempel 11×15 cm eller 10×15 cm, bör du ha tagit bilden med en kamera eller mobil som har minst 2,5 MP. Idag finns det väl knappast någon kamera som inte har betydligt fler megapixlar än 2,5 MP, så det är nog egentligen inget du behöver bekymra dig över. Om du ska framkalla förstorningar ska du läsa vår megapixelguide så vet du hur många MP olika förstoringar bör ha.
  2. Det tar ca 7 sekunder per MB när du laddar upp en bild på nätet om du inte har ett så snabbt bredband. En normal Jpeg-bild med god kvalitet brukar vara ca 2MB. Hundra bilder som är på 2MB tar alltså ca 2 minuter och 20 sekunder att ladda upp, men om du har ett snabbt fast bredband laddar du upp dem i ett nafs.
  3. Beroende på fotolabb laddar du upp bilderna direkt i webbläsaren eller via deras programvara som du först laddar ner och installerar.
  4. När du har laddat upp bilderna kan du ofta göra vissa korrigeringar om du vill, till exempel beskära dem. Om du är petig är det trots allt bättre att göra det i ett bildredigeringsprogram först.
  5. Om du vill ha bilderna i en fotobok eller kalender kan du själv bestämma i vilken ordning du ska ha bilderna och i fotoboken kan du ofta ha olika storlekar på bilderna om du känner för det.
  6. När du är klart skickar du iväg din beställning och inom kort levereras bilderna hem till dig! Hos många flera fotolabb kan du spara dina bilder i album på nätet, men du måste logga in för att se dem.