Kalibrera datorskärmen

Dela

Om färgerna på dina bilder inte alltid ser ut som de gjorde på din datorskärm innan du framkallade dem beror det förmodligen på att din datorskärm inte är korrekt kalibrerad. Det här spelar förvisso ingen roll för dig som framkallar dina bilder direkt ur kameran men för dig som justerat färgerna, kontrasterna och ljusstyrkan i ett bildredigeringsprogram kan de framkallade bilderna bli en besvikelse. Det är ju inte så kul att bilderna får en helt annan färgton, andra kontraster och en annan ljusstyrka än vad man tänkt sig efter att man har lagt ner en massa tid på att korrigera färgerna i redigeringen, eller hur? Det kan du emellertid slippa om du kalibrerar din bildskärm och det kan du göra på två olika sätt.

Kalibrera bildskärmen manuellt

Det billigaste sättet är att kalibrera sin bildskärm manuellt med hjälp av datorns inbyggda kalibreringsverktyg. I Windows använder du verktyget kalibrering av bildskärm där du steg för steg kan korrigera skärmens grundläggande färginställningar, gamma, ljusstyrka, kontrast och färgbalans. Det är inte alltid det lättaste få fram de rätta färgerna för sina fotografier på det här sättet, men resultatet kan bli rätt bra om du tar tid på dig och är noggrann. Gör så här:

  1. Ladda ner en av dina bilder till datorn och öppna den. Se till att det är ett foto med tydliga färger och kontraster.
  2. Titta på fotot i displayen och försök att få färgerna, kontrasterna och allt annat att se likadant ut på skärmen.
  3. Gör samma sak med flera foton.

Tänk på att det här bara fungerar om din kameras display återger bilderna på rätt sätt, det kan du ta reda på genom att jämföra dina framkallade bilder med displayens.

Använd en bildskärmskalibrator

Om du är en inbiten amatörfotograf och är riktigt petig av dig bör du köpa en bildskärmskalibrator, en sådan kostar från 1500 kr och uppåt. En bildskärmskalibrator och det medföljande programmet kalibrerar nämligen din skärm helt automatiskt och ger en perfekt kalibrering. Det enda du behöver tänka på är att det helst ska vara mörkt i rummet när du kalibrerar skärmen och den får absolut inte utsättas för direkt solljus.