Fotoförstoring

Dela

Det finns många bilder som tjänar på att förstoras. Det kan handla om riktigt fina porträtt, landskapsbilder och bilder som har många fina detaljer. Om du också vill framkalla foton av det större formatet finns det framförallt tre olika sorters förstoringar att välja på: rektangulära förstoringar, panoramafoton och kvadratiska förstoringar. Nu ska vi på framkallafoto.nu titta närmare på dessa förstoringar och tipsa dig om vilka sorters bilder som passar för de olika formaten.

Rektangulära fotoförstoringar

Rektangulära förstoringar har oftast samma bildförhållande som vanliga foton, det enda som skiljer dem åt är att en förstoring är större. De mindre rektangulära förstoringarna brukar vara på 20 x 30 cm och de största brukar vara på 60 x 90 cm vilket är en grymt stor förstoring som verkligen kan bli slagkraftig på vilken vägg som helst i ditt hem. En rektangulär förstoring passar bra när det gäller till exempel lodräta porträttbilder, vågräta semesterbilder och gruppbilder.

Det vanligaste är att man gör en rektangulär förstoring på vanligt matt eller glansigt fotopapper, men du kan även framkalla fotoaffischer, canvastavlor och plexiglastavlor i detta format.

  • Fotoaffisch. Fotoaffischen är en förstoring av det större formatet som brukar ha en medföljande upphängningsanordning som är placerad på affischens övre kant. Fotoaffischen passar utmärkt för modellbilder och bilder på till exempel landskap och stränder.
  • Canvasförstoring. Om du framkallar foton som canvastavlor så får dina bilder en konstnärlig prägel. Passar bra för porträtt och konstnärliga foton.
  • Plexiglasförstoring. Det finns även plexiglasförstoringar som ger dina bilder en riktig gallerikänsla och som gör att dina bilder får ett annat djup.

Panoramafoton

Ett panoramafoto är ett vertikalt och mycket avlångt fotografi som gör sig bäst som förstoring. En panoramaförstoring kan vara så stor som 60 x 150 cm och passarutmärkt för bilder på städer, landskap, långa stränder och andra slående vyer. Denna förstoring passar utmärkt i vardagsrum, i den stora hallen och kanske i sovrummet.

Kvadratiska förstoringar

Det kvadratiska formatet ger dina bilder en lite konstnärligare och proffsigare prägel. Det finns ingen speciell sorts motiv som lämpar sig extra bra för det här formatet, utan alla möjliga motiv gör sig bra, däremot funkar svartvita bilder extra bra i det här formatet. En kvadratisk förstoring är oftast på 30 x 30 cm men finns även i andra storlekar.