Fota barn

Dela

De viktigaste fotografierna i familjealbumet är såklart de på barnen, därför ska vi här på framkallafoto.nu visa dig hur du lyckas med dina foton på barnen.

Sju tips för bättre barnfoton

  1. Ta dig ner till barnens nivå. Som du kanske har sett i mångas familjealbum är barnen ofta fotade från ovan, det vil säga från den vuxnes ansiktshöjd. Det är i och för sig inte alltid fel, men oftast tjänar man på att ta sig ner på barnens nivå genom att böja sig ner eller lägga sig på golvet. Det kan till och med ge en riktigt snygg effekt att fota barnen från ett grodperspektiv ibland, det ser man sällan.
  2. Undvik för stökiga bakgrunder om du vill ta en bild där barnet i sig är det centrala, inte vad barnet gör, annars kan du använda ett kort skärpedjup genom att använda en stor bländare (f1,8 eller f2,8) så blir bakgrunden diffus.
  3. Om du vill fota barnen i action är det inte alltid så lätt att hänga med i svängarna. Du bör då använda dig av en kamera som har ett snabbt följande autofokus och om du inte har det bör du beräkna vad barnen kommer att befinna sig och sätter fokus där i förväg.
  4. Använd teleobjektiv eller zooma in ordentligt med din kompaktkamera så att du kan befinna dig långt ifrån barnen om du vill ta bilder utan att barnen märker det. Bilder på barn som leker utan att de vet att man tar bilder på dem fångar så att säga verkligheten. Bilder som inte är arrangerade brukar ofta bli de bästa i fotoalbumet.
  5. När du ska fota småbarn och vill ta ett fint porträttfoto måste du få kontakt med barnet. Det kan du göra genom att prata lite gulligt med barnet och använda leksaker som låter, kanske en skallra eller ett plastdjur som piper.
  6. Om du fotar spädbarn så testa att ta ljusa bilder som är på gränsen till överexponerade i en ljus miljö, det ger dem ett änglalikt utseende.
  7. Innan du framkallar foton på barnen kan du göra att de ser ännu mjukare och slätare ut genom att dra lite i reglaget för klarhet så att du får ett minusvärde, men överdriv inte.