Förstoringar och megapixlar

Dela

Först vill vi på framkallafoto.nu understryka att en kamera som har många megapixlar inte nödvändigtvis ger en bättre bildkvalitet än en kamera som inte har så många. Det är snarare så att mobilkameror och pocketkameror som har massor av megapixlar ofta ger brusigare och grynigare bilder eftersom de har en så liten sensor som alla megapixlar ska trängas på. Det här syns framförallt när man tar bilder i dåligt ljus medan bilder som är tagna under ljusa förhållanden kan bli helt okej. Däremot kan systemkameror (som har en större sensor) tjäna på många megapixlar eftersom bilderna då får tydligare detaljer utan att den övergripande bildkvaliteten påverkas.

Trots det här är det viktigt ha en kamera med tillräcklig många megapixlar när man vill framkalla fotoförstoringar, i alla fall om man vill att alla detaljer tydligt ska synas. Därför ska vi ge dig en liten guide som visar dig hur många megapixlar din kamera bör ha för olika förstoringar, men det är bara en liten fingervisning och inte ett måste när du framkallar bilder.

Så många megapixlar kräver en förstoring

  • 3 MP. Det är inte många kameror som har så få Megapixlar idag, men om du har en sådan kamera kan du faktiskt framkalla riktigt fina och detaljerade bilder på 15 x 20 cm upp till 20 x 30 cm med så få megapixlar.
  • 5 MP funkar utmärkt för förstoringar upp till 40 x 60 cm, men om du är riktigt petig bör du inte framkalla större bilder än 20 x 30 cm om du vill att detaljerna ska vara riktigt tydliga.
  • 8 MP passar bra för förstoringar på 40 x 60 cm upp till 50 x 75 cm.
  • 12 MP. De flesta kameror idag brukar ha minst 12 MP och det funkar utmärkt för så pass stora fotoförstoringar som 50 x 75 cm upp till hela 90 x 120 cm.
  • 18 MP funkar för alla sorters förstoringar, även de allra största och för fototapeter. Fler megapixlar än så behöver du alltså inte. Om du vill ha en kamera där fler megapixlar ska trängas på sensorn bör du skaffa en systemkamera, helst en i fullformat, anser vi på framkallafoto.nu.