Förbättra dina foton

Dela

När man framkallar sina foton vill man såklart att de ska se så bra ut som möjligt. Om du är hyfsad på att fota är det mycket möjligt att bilderna kommer se bra ut även om du tar bilderna direkt ur kameran och laddar upp dem direkt på en framkallningssajt, men dina foton kommer garanterat se ännu bättre ut om du kör dem genom ett bildbehandlingsprogram. Tänk på att även framstående proffsfotografer alltid behandlar sina foton innan de visar upp dem, det finns en orsak till det: Bilderna blir helt enkelt mycket finare.

Så förbättrar du enkelt dina foton

Du behöver inget jätteavancerat bildredigeringsprogram för att förbättra dina bilder, det räcker med iPhoto eller något av Microsofts gratis redigeringsprogam som du kan ladda ner. Det är inte meningen att du ska retuschera dina bilder utan bara förbättra slutresultatet med några enkla medel. Nu ska framkallafoto.nu visa dig hur du gör.

  1. Testa att beskära bilden eftersom man ofta har med lite för mycket när man tar ögonblicksbilder. Ofta finns det med en massa ovidkommande objekt i utkanten av fotot och ännu oftare brukar det vara för mycket luft över huvudet när man har tagit kort på en person. Beskurna bilder ger en bättre närvarokänsla.
  2. Dra lite i exponeringsreglaget för att se om ditt foto tjänar på att ljusas upp eller mörkas ner lite. Det kan göra stor skillnad för intrycket av bilden.
  3. Om du fotar i Råformat bör du även leta efter den perfekta vitbalansen genom att dra i vitbalansreglaget.
  4. Dra lite i kontrastreglaget, det ger tydligare konturer och en motivet blir tydligare.
  5. Försök att lägga till lite svärta om det finns ett sådant reglage. Det brukar funka bra för de flesta foton och ger normalt en tydligare och finare bild. Det är i stort sett bara bilder som är ämnade att vara riktigt ljusa (High Key-bilder) som inte tjänar på mer svärta, till exempel en ljus bild på en baby.
  6. Lätta eventuellt upp skuggor och dra ner på ljuset där bilden är nästintill överexponerad. Om du till exempel har tagit en bild utan blixt på en person som har en solig himmel bakom sig bör detta göras. Det är inte alla bildredigeringsprogram du kan göra det här med, men i till exempel Adobe Lightroom funkar det utmärkt.
  7. Testa att dra lite i reglagen som förstärker färgerna, men du bör inte överdriva för då kommer fotot att se onaturligt ut.
  8. Reducera brus om bilden är tagen i en mörk eller dunkel miljö, men överdriv inte för då blir bilden för soft.
  9. Skärp upp bilden för det ger bilden en skarp och professionell look och motivet blir tydligare. Här bör du inte heller överdriva för då kan bilden bli för pixlig.